Браво на София – строителните разрешителни са в Интернет

През седмицата беше представен специализираната страница на Столична община „Архитектура и Градоустройство" (http://www.sofia-agk.com/), където са достъпни общите и подробните устройствени планове на град София и Столична община, както и отделен раздел посветен на строителните разрешителни, където може да се направи справка за строителните разрешения, издадени на определена дата или период. Трябва да се отбележи, че освен информация за издадените разрешителни, за всеки един случай е достъпен и самият документ подписан от главният архитект на София. От страницата могат да бъдат изтеглени и всички докуметни и формуляри, които са нужни за едно разрешително за строеж.

Инициативата на Софийска община безспорно заслужава нужното внимание и подкрепа.

През изминалата 2007 година, ИПИ проведе множество изследвания във връзка с проект „Процедурата за издаване на строителни разрешителни – подобрена и в Интернет" (докладът е достъпен тук), които ясно показаха острата нужда от подобни портали, които да направят процедурата напълно прозрачна, а на един по-късен етап и изцяло електронна. ИПИ проведе редица срещи, в една от които участие взе и арх. Петър Диков – главен архитект на София, които в момента е представен като основен двигател на създаването на специализираната страница, за което заслужава и съответните поздравления.

Въпреки добре свършената работа досега, ИПИ призовава усилията да не спират до тук. Със сигурност много неща по страницата ще трябва да бъдат доусъвършенствани  в движение.

Наличието на форум е много добра идея и трябва да бъде направено всичко възможно той да бъде активен и напълно функциониращ.

Трябва да се обърне по-сериозно внимание на срокът на издаването на всяко едно разрешително. Изводите от работата на ИПИ категорично показваха, че корупционните практики са обвързани предимно със срока за издаване на документа. В момента на страницата ясно се вижда датата на издаване на разрешителното, но не и датата на подаване на документите. Въпреки, че тази дата може да бъде видяна от самият документ, ние считаме че нейното изписване в самият списък с разрешителните ще позволи да бъдат лесно и съвсем ясно видени всички изкривявания. Това се отнася до съмнителни разрешителни, издадени в нереално бърз срок, така и за такива, които са безпричинно бавени с месеци.

Новият портал очевидно спомага за по-голяма прозрачност, но не и за опростяването на самата процедура или за правенето и достъпна изцяло по Интернет. Това са следващите стъпки, които трябва да бъдат направени в най-скоро време.

 


Свързани публикации.