Белене: положението е нормално, хаосът – пълен

Допреди седмица правителството искаше да създава комисия, която да разследва как се е стигнало дотук, сега то води като булка в парламента някакви инвеститори, които имали намерение да имат намерение да възстановят проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”.  В същото време продължава атаката срещу жертвите на „Белене”.  А това са „Козлодуй”, НЕК, ВЕИ, водни и въглищни централи.

За „”Белене” е известно следното:

  • Четири анализа, използвайки различни методики, доказват, че проектът е безсмислен, поне като бизнес и икономика. Един от тези анализи бе поръчан от правителството и платен от данъкоплатците. Нито един от тях не е писан с анти-ядрена идеология.
  • Поддръжниците на проекта не са предложили никакъв анализ, който да съответства на нормални стандарти и нямат нито един доказан аргумент в полза на тази централа.
  • Подписката за референдум за „Белене” е по идеологически въпрос; българските избиратели ще са единствените в света, които могат да участват в референдум „за” атомната енергетика изобщо, макар съгласието или несъгласието с нея да нямат нищо общо с АЕЦ „Белене”.
  • Не са представени правителствени становища по следните въпроси: а) нужна ли е такава мощност (на площадката в Белене или където и да е); б) ако се изгради, кой ще купува електроенергията й; в) кой поема поддържането на инфраструктурата и елементите на енергийната система, без които не може да бъде изградена АЕЦ и които се изискват и по закон и по технология и г) кой поема отговорността за отработеното ядрено гориво и рисковете от присъствието на централата на българска територия.

Изненадващо е, че отново се мисли за преповтаряне на упражнението АЕЦ „Белене“ без да има смисъл и нужда от инвестицията. След като в проекта „Белене“ няма бизнес, очевидно в лансирането му този път като „американски” има други идеи, а не да се печели от класически производство и продажба на електричество.

Какво тогава е важно да се отбележи около опита за рестартиране?

  • Възможно е да се договаря, че компанията-инвеститор няма да строи прилежащата инфраструктура и някои мощности, както и да отговаря за обработеното ядрено гориво. При такъв вариант от общата сметка за инвестицията в ядрената централа биха отпаднали около 4,2 млрд. евро и тогава теоретично след 10-15 години и ако цената на тока расте (това се случва и в момента, но влияят и други фактори) компанията може да излезе на break-even.
  • Днешният ход може да се разглежда като следствие от вземането на решение за продължаване на проекта за седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“ без проверка на сметките, на баланса, на нуждата от нови мощности. Въпреки че всички анализи показват, че до 2025г. и дори до 2030г. такава инвестиция не е необходима.
  • Не се мисли и не се коментират и реактивният, и други рискове, ако отработеното ядрено гориво се съхранява в България и не се дава отговор на нито един от изброените по-горе въпроси. Проектът не се коментира от гледище на националната сигурност (енергийна обвързаности и рискове за бъдещите поколения), но правителството се държи като бизнесмен, който си е намерил партньори и иска от данъкоплатците (техните представители) да му развържат ръцете за договаряне.
  • Принципна разлика с поведението на привържениците на „Белене” тук няма.
  • Очевиден е интересът на българските посредници от поръчки и продължаване на обвързаностите с Росатом и АСЕ, но не ясно защо тогава правителството иска от тези „американци” да преговарят и посредничат в преговори с „руснаците”.

Като се направи равносметка, се вижда, че:

1. АЕЦ „Белене” отново започва да се разглежда като дойна крава.

2. Налице е бягство от отговорност за каквито и да било решения и има опит за прехвърлянето им върху парламента като колективен орган (макар по закон решенията да следва да се вземат от правителството).

3. Това търсене на безотговорност ще доведе нещата до референдум, в който само свободно плаващите експерти ще имат обективно мнение, но тях никой пак няма да ги слуша.

В тази обстановка правилният въпрос към българските граждани би трябвало да бъде: „бихте ли се съгласили да складирате половин тон ядрени отпадъци във вашето мазе за период от няколко десетки хиляди години?”

 

Анализите, статиите и становищата на ИПИ по дебата за АЕЦ „Белене“ можете да намерите тук.


Свързани публикации.