Бастиа явно е знаел за българските топлофикации

Безспорно най-скандалната и донякъде забавна новина тази седмица дойде при обсъждането на поскъпването на цената на парното от юли. Председателят на Асоцицията на топлофикационните дружества в България Илия Николаев предложи цената на нощния ток да се повиши, за да може хората да се предпочетат централното отопление. Аргументът е железен: ако искаме топлофикациите да оцелеят, токът трябва незабавно да поскъпне. Не знам дали подобна нелепост има смисъл да се коментира, но това още веднъж показва, че в България, въпреки опитите за преход към пазарна икономика, все още има субекти, които се мислят, че не те са създадени за потребителите, а потребителите – за тях.

Цялата логика на абсурдното искане много напомня за едно доста старо произведение.

Преди повече от 160 години френският икономист Фредерик Бастиа по брилянтен начин осмива практиката на прилагане на подобни непазарни и протекционистични регулации в своята „Петиция от производителите на свещи, фенери, свещници, улични лампи, фитили и от производителите на лой, масло, клей, спирт и изобщо на всичко, свързано с осветлението” (линк към текста на български). Накратко, в петицията въпросните производители искат от Камарата на представителите да приемат закон, изикващ затварянето на всички прозорци, кападури, кепенци, завеси и пр., тъй като осветяването чрез слънчева светлина през деня пречи на бизнеса им. Нещо повече, с множество аргументи свещарите и прочие производители се опитват да убедят депутатите, че това ще доведе до цялостно развитие на икономиката на страната.

Сега, толкова години по-късно, топлофикациите още веднъж показаха, че есе от преди 160 години може да се превърне в реалност, а вредните идеи са непреходни, независимо от развитието на икономиката и обществата.  


Свързани публикации.