Бюлетин за ниски данъци на ИПИ – Февруари 2008

Данъчната политика на местно ниво през 2008
Част от общински администрации вече обявиха вижданията си за данъчна политика и за съжаление тя е в посока увеличение. Ето и някои от обявените намерения (към 14 февруари 2008, най-вече по информация в пресата). Тепърва те ще трябва да бъдат гласувани от общинските съвети за да влязат в сила.

Плоският данък в Черна гора
Резултатите от ниското данъчно облагане в Черна гора отново потвърждават тезата, че по-ниските данъчни ставки не означават автоматично по-ниски данъчни приходи в хазната. Дори напротив, данните за приходите от данъци в бюджета на Черна гора показват чувствително нарастване спрямо предходните години.

Данъчни приходи 2000 – 2008 година
Въпреки по-ниските ставки на преките данъци, приходите в държавната хазна постоянно се увеличават. През 2008 г. приходите от преки данъци ще бъдат поне два пъти повече в сравнение с приходите през 2000 г. Прави впечатление огромния ръст на приходите от косвени данъци, като за 2008 г. те ще бъдат над три пъти повече в сравнение с приходите през 2000 г. Подобен ръст се наблюдава и при общите данъчни приходи.

Данъчни новости – февруари 2008
Хонконг вероятно ще отчете рекорден бюджетен излишък 105,2 млрд. хонконгски долара (13,5 млрд. щатски долара) за фискалната 2007-08 година и в резултат на това ще предложи данъчни съкращения, съобщи Bloomberg, позовавайки се на PricewaterhouseCoopers LLP. Облекчението вероятно ще включва еднократно отказване на държавата от данък върху доходите и други облекчения.

 


Свързани публикации.