2017: Денят на свобода от правителството идва на 16 май

Данъчната тежест расте. Работим цели 136 дни за държавата.

 

През настоящата 2017 г. ще работим до 16-ти май, за да си платим данъците към държавата. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През 2017 г. българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден[1]. В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35 440 млн. лева.[2] Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове. Има два интересни нюанса спрямо тези 136 дни, които не бива да се забравят:

  • За цели 10 дни през 2017 г. европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2,6 млрд. лв. помощи от ЕС.
  • Към дните може да добавим 5 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,3 млрд. лв. по консолидираната фискална програма;

Тези детайли са важни, но все пак ние се спираме именно на въпросните 136 дни и съответно датата 16 май, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета. Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. След 2009 г. на практика липсват каквито и да е добри новини по отношение на данъчното облагане – в смисъл на намаление на данъци. Напротив, данъчната тежест постепенно нараства – както по отношение на националния бюджет, така и на общинско ниво и в осигурителното дело. Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка в джоба на работещите българи.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли. Сега всеки сам може да изчисли своите данъци на специализираната страница „Моите данъци“ – www.kolkodavam.bg   

 


[1] Използваме прогнозата на Министерството на финансите за БВП на страната за 2017 г. и го разпределяме равномерно за всички 365 дни от годината.

[2] Консолидираните приходи включват всички публични приходи за 2017 г., в т.ч. приходите по държавния бюджет, бюджетите на ДОО и НЗОК, както и приходите в общинските бюджети. 


Свързани публикации.